Sharri Mountain National Park

Op weg naar zelfstandigheid

 

Terugloop biodiversiteit

Voor het uiteenvallen van Joegoslavië was de Balkan een eldorado voor flora en fauna. Grote gebieden waren militair terrein en dus niet toegankelijk voor burgers en toeristen. Daardoor was de wildstand bijzonder rijk. Dit gold voor de bruine beer, de wolf, de lynx en ook voor de vele soorten hertachtingen. Ook was het aantal verschillende soorten roofvolgels bijzonder.

Doordat de huidige, kleinere staten, zoals Kosovo, Montenegro, Bosnië &Herzegovina en Noord Macedonië zelfbestuur kregen, werden alle “verboden gebieden” vrij toegankelijk. Jacht , stroperij, illegale houtkap, illegale mijnbouw, maar ook de aanleg van nieuwe wegen en de uitbreiding van de dorpen en steden hebben geleid tot een dramatische terugloop van biodiversiteit.

Sharri National Park

Ten zuidoosten van de stad Prizren (Kosovo) ligt het Sharri National Park (NP). Het kent een bijzondere ligging, het strekt zich uit tot in Noord-Macedonië en Albanië. In Sharri NP werkt International Bear Foundation samen met enkele lokale organisaties, gesteund door de nog aanwezige buitenlandse experts op het gebeid van  faunabeheer, populatiemanagement en economie. Het doel is om het Sharri NP een eigen financiële status te geven. Dit houdt in dat de ontwikkelingen in het park, de handhaving in het park, de opbrengsten van het park en de urbanisatie in eigen beheer worden gehouden.

Onafhankelijk en duurzaam

Hierdoor wordt Sharri NP onafhankelijk van de financiële steun van de overheid, die overigens al zeer beperkt is. Op deze manier kan het park met de lokale bevolking eigen plannen maken, de ontwikkeling van gecertificeerde Sharri-producten ontwikkelen en de eigen opbrengsten behouden. Duurzaamheid staat bovenaan; hiermee wordt aangegeven dat er voor de jongeren in het gebied ook een echte toekomst is. Door de samenwerking met de buurlanden Albanië en Noord Macedonië op gebied van toeristische wandeltrails en het beheer van de diersoorten ontstaat een machtig nieuw natuurgebied aan de zuidkant van de  Balkan.

Het kan zelfs zijn dat het park op termijn jaarlijks afdrachten doet aan de nationale overheid zodra er winst die gemaakt wordt.

Sharri NP op weg naar onafhankelijkheid; helpt u mee?