Beren en wolven

De schaapskuddes in de Franse Pyreneeën grazen in de zomer in gebieden waar ook beren en wolven huizen. Om de kuddes van zo’n 200 tot 1000 dieren overdag en ‘s nachts te beschermen, maakt een herder vaak gebruik van herdershonden (de patou) en wordt de kudde ’s nachts ondergebracht in een met schrikdraad afgezette omheining. Toch zijn  er aanvallen van beren en wolven, zowel overdag als ’s nachts.

Lama’s en herdershonden

Een herdershond verdedigt de kuddes door de dieren bijeen te drijven en de aanvaller af te schrikken door zijn geblaf. Een lama daarentegen verjaagt de indringer en schept zo afstand tussen kudde en aanvaller. De combinatie herdershond en lama is een ideale methode om de schapen te beschermen tegen aanvallen van wolven en beren.

Herderin Angelique

In ons projectgebied in de Franse Pyreneeën hebben we herderin Angelique gevonden die deze combinatie wel ziet zitten om haar kudde te beschermen en zij wil dit graag uit gaan proberen. Dit pilotproject heeft een looptijd van drie jaar, zodat een goed beeld kan worden verkregen of deze combinatie daadwerkelijk voldoende bescherming biedt.

Kosten 2023 – 2025

Aanschaf lama € 750,- eenmalig
Voedsel lama (winter) € 400,- jaarlijks
Veterinaire zorg € 400,- jaarlijks
Overige kosten € 450,- jaarlijks

 

Voortgang project

Momenteel is de stichting druk doende de benodigde fondsen bij elkaar te krijgen, zodat we in 2023 kunnen starten.

Helpt u mee de kudde van Angelique te beschermen tegen beren en wolven?