In 2019 hebben een aantal beren 738 aanvallen gedaan op schaapskuddes en bijenkorven in de Pyreneeën. Op basis van analyses van de rangers van OFB (= Staatsbos Beheer van Frankrijk) zijn 362 gevallen tot een schade uitkering gekomen. In het totaal zijn 1173 schapen gedood en zijn 36 bijenkorven  vernield. Het seizoen dat de herders met hun kuddes de alpenweiden bevolken is van eind mei tot medio september.

Het totale bedrag dat is uitgekeerd is nog niet bekend. In de Pyreneeën worden vooral schapen gehouden voor de vleesconsumptie. Het aantal varieert per seizoen, maar bedraagt ongeveer 750.000 dieren.

Door toedoen van o.m. beren hebben 5 “derochements” plaatsgevonden. Dit zijn gebeurtenissen waarbij door een paniekaanval schapen massaal op hol slaan en in ravijnen storten. Men zegt wel: ”als er 1 schaap over de dam is dan volgen er meer”. Dit kuddegedrag leidt dan tot een dergelijke catastrofe. In het totaal zijn  hierbij 500 dieren  gedood. In 4 van de gevallen speelde het zich af in het departement Ariège.

Gerard Baars